perjantai 1. helmikuuta 2013

Kampin kappelin hiirilasten muuttopäivä -video

Matka alkaa. Pastori Nanna Helaakoski saatteli Kampin kappelin hiiret luontoon. Kuva täältä.Sain puhelinsoiton Kirkon tiedostuksen tv-toimittaja Päivikki Koskiselta. Pääsetkö nyt heti kuvaamaan, kun Kampin kappelin hiiret vapautetaan luontoon? Pakkasin kiireesti mukaan kameran, mikrofonin, nauhurin ja jalustan. Paikallisjunassa pohdin, että tämä video kannattaa rakentaa kronologiseen järjestykseen, näyttää, miten kaikki tapahtui. Video tulisi saamaan huomiota, sillä kappelin hiiret olivat moneen kertaan ylittäneet Helsingin Sanomien uutiskynnyksen.
Videot ovat löytäneet paikkansa sanomalehtien verkkosivuilla. Aina kun ideoin videoteemoja Kirkko&kaupunkiin ja Kotimaa24:n, pohdin, kannattaako tästä aiheesta tehdä video? Riittävätkö teksti ja valokuva kertomaan asiasta tarpeeksi? Mitä lisäarvoa video tuo aiheelle? Ajankohtaisvideon vahvuutena on havainnollistaa asioita ja olla mukana tilanteessa.  Elämysvideoista, hartausvideoista sekä uutis- ja ajankohtaisvideoista kannattaa tehdä tunteita herättäviä, visuaalisia ja toiminnallisia.
Odotellessani muita Kampin kappelilla, otin hiirilapsista lähikuvaa.  Tuntui pahalta herättää sikeästi nukkuvat poikaset, mutta päähenkilöistä piti saada hyvää kuvaa.

Päivikin ja Kampin kappelin papin Nanna Helaakosken saapuessa paikalle, kävimme pikaisen keskustelun videon käsikirjoituksesta.  Haastattelin Nannaa muutamalla kysymyksellä hiirten vapauttamisesta, mutta kappelin eteisessä olevat asiakkaat kiinnostuivat hiiristä niin, että päätin kuvata tilanteen. Nanna vastasi ihmisten kysymyksiin ja kertoi vapauttavansa hiirenpoikaset Seurasaareen. Hiirivideossa ei käytetty loppujen lopuksi yhtäkään haastattelua.
Seurasin Nannaa kameralla, kun hän kantoi hiirilaatikon autoon. Yritin olla mukana joka tilanteessa ja kuvata paljon materiaalia eri kuvakulmista. Päivikki keksi, että laitetaan hiiret turvavöihin. Inhimillistämällä hiiret, videoon saatiin lisää koskettavuutta. Dramatisoin lähdön tunnelman kuvaamalla kappelia auton sivupeilistä.

Verkkovideoita tehdään lyhytjännitteisille silmäilijöille. Asiat pitää kertoa napakasti ja videon pitää olla teknisesti laadukas. Löysiä kohtia ei kannata videoon jättää, sillä katsoja klikkaa videon nopeasti kiinni. Tätä hiirivideota tehtiin kiireessä, sillä aurinko oli laskemassa. Kiireen keskellä kuvaajan kannattaa miettiä kuvakulmat huolella ja kuvata tilanteita muutamasta eri kuvakoosta.
Seurasaaressa makasin lumihangessa. Nannaa oli evästetty antamaan hiirulaisille elämänohjeita. Nanna puhui hiirille koskettavasti: ”Muistakaa, vaikka te olette pieniä, te voitte olla viisaampia kuin leijonat.” Hiiret hyppivät pois laatikosta, yksi hyppäsi melkein päälleni, mutta pidin kameran paikoillaan, sillä tätä tilannetta ei sovi sössiä. Edit-pöydässä hiiritarina sai muotonsa. Siirsin valmiin videon Youtubeen ja lähetin linkin uutistoimitukseen.

Seuraavana aamuna video julkaistiin Kotimaa24:n sivuilla. Uutinen noteerattiin Iltalehdessä. Kampin kappelin hiirilasten muuttopäivä-video alkoi elää omaa elämänsä sosiaalisessa mediassa. Mielenkiintoinen video klikataan auki ja hyvin tehty video katsotaan loppuun. Parhaat videot jaetaan sosiaalisessa mediassa. Tykkäysnapilla on paljon valtaa. 


-Katri Saarela


Kampin kappelin hiirilasten muuttopäivä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti