tiistai 29. tammikuuta 2013

Valtakunnallista paikallisesti

Tampere on hieno kaupunki. Meillä on täällä vaikka mitä mukavaa: Popeda, Simo Frangen, Näsinneula, Särkänniemi ja kaksi jääkiekkojoukkuetta. Tappara ja joku toinen. Näiden lisäksi Tampereella on 11 paikallisseurakuntaa, jotka muodostavat Tampereen seurakuntayhtymän. Tamperelaisessa seurakuntaelämässä on kovasti pyritty etsimään uutta suuntaa eli käydä rohkeasti dialogiin tamperelaisten kanssa ja avustaa heitä keskustelemaan keskenään seurakunnan sisältöjen parissa. Vuosi vuodelta on tullut selvemmäksi, että tämän dialogisen työotteen ja jäsenlähtöisen toimintatavan merkittävä (tai jätetään väheksyntä tässä seurassa väliin), siis merkittävin toimintaympäristö on verkko.

Vaikka meillä tehdään paljon uutta ja hyvää, on myös selvää, että kun yhdistetään hämäläinen hitaus ja kirkon verkkaisuus, eivät asiat pääse tapahtumaan liian nopeasti. Mutta viimeinkin: yhteinen kirkkoneuvosto päätti aloittaa verkkotyön käytännön organisoinnin Tampereella perustamalla työryhmän. Työryhmän perustaminen nyt ehkä ei ole kaikista radikaalein kirkollinen lähestymistapa, mutta tässä kohdassa hyvä alku. Työryhmä koottiin ennen kaikkea innostuneista työntekijöistä.

Verkkotyö on kirkolle suuri haaste oikeastaan joka kantilta. Sama nuotti ei toimi tuomiokirkon saarnatuolissa ja verkossa. Pitää opetella paljon uutta ja ennen kaikkea nöyrtyä tunnustamaan olevansa samalle tasolla kanssaverkossaolijoiden vierellä. Tätäkin haastavampi kohta verkkotyössä on oikeastaan organisointi. Verkko ei tunne seurakuntarajoja, työalarajoja, ammattinimikkeitä, toimenkuvia eikä mitään muitakaan kivoja juttuja, joiden avulla seurakunnassa määritetään ihan liian paljon. Suomi24:ssa tai Aamulehden uutiskommenteissa ei tuomiorovastia tai piispaa kumarreta. Siinä missä verkkotyö ei tunne rajoja, toinen seurakuntaelämän todellisuus tuntee. Määrärahat, säästötoimet ja resurssit jakautuvat paikallisesti. Ja niukkuutta jaetaan näinä vuosina.

Tampereella halutaan olla mukana verkkotyössä sekä valtakunnan tasolla että paikallisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mikä kannattaa suunnata valtakunnanlaajuiseen verkkotyöhön, myös suunnataan sinne. Antaessaan saa ja saadessaan antaa. Mutta paikallista näkökulmaa ei hylätä, sellaiset verkkoyhteisöllisyyden muodot, joissa on paikallinen aspekti mukana, otetaan pikaisesti haltuun. Nykymaailmassa jokaisella on monta yhteisöä, johon kuulua, jotkut ovat lyhytkestoisia ja toiset pidempiä. Toisissa merkitsee paikallisuus ja toisissa ei. Samoin on myös meidän hengellisessä elämässämme verkossa ja Tampereella. Ja niihin kaikkiin olemme suuntaamassa. Valtakunnassa ja Tampereella.


-Jussi Laine
Kärkihankekoordinaattori
Tampereen seurakunnat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti