keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Rohkeasti ja innokkaasti

Hengellinen työ verkossa -kouluttajia (Kuva:Alpo Syvänen)

Hengellinen työ verkossa –koulutuksissa vuodesta 2010 alkaen opiskeltiin sosiaalista mediaa, mutta opittiin rohkeutta ja innostuttiin työstä, siitä omasta seurakuntatyöstä.


Kun koulutukset alkoivat sosiaalinen media oli uutta ja ihmeellistä. Mikään taho ei ollut järjestelmällisesti kouluttanut työntekijöitään ottamaan siitä kiinni. Katajanokan kivitornissa olimme kovasti ihmeissämme miten me sen tekisimme. Rohkeasti vaan eteenpäin, ajattelin, ja laadin tavoitteita, rekrytoin yhteyshenkilöitä, kouluttajia, varailin koulutuspaikkoja ja suunnittelin projektin ja prosessinhallintaa. Kuvittelin, että innostus tarttuu.


Ja niin se tarttuikin. Koulutuksissa opiskeltiin yrityksen ja erehdyksen menetelmällä eli netissä seikkailemalla: osallistuttiin verkkokeskusteluihin, kirjoitettiin ja kommentoitiin blogeja, twiitattiin, chattailtiin, katsottiin videoita ja paljon muuta. Usein opiskelijat olivat kouluttajaa osaavampia, mutta aina joku oppi. Monet muutkin asiat kääntyivät koulutuksissa päälaelleen. Käsitys viestinnästä muuttui ja viestintä tuli luontevamaksi osaksi kaikkien osallistujien työtä.


Kaksipäiväisissä koulutuksissa oli varattu tilaa myös vierailevalle luennoitsijalle, jota kutsuttiin vierailijaksi virtuaalitodellisuudesta. Nämä vierailijat olivat sosiaalisen median asiantuntijoita, tutkijoita, kouluttajia, luovia johtajia, nörttejä tai yrittäjiä yliopistoista, yritysmaailmasta, IT-hallinnosta tai kirkosta.


Vierailijoiden nimilista on vakuuttava: Matti Kari, Jari Multisilta, Heini Varjonen, Mikko Salmi, Mervi Päivärinta, Matteus Pentti, Pasi Junnila, Ida-Maria Pankka, Emanuel Karlsten, Mats Adamczak, Minna Valtari, Johanna Janhonen, Aija Pöyri, Helena Kantanen, Mikko Kalliola, Kaisa Anttila, Joona Nuutinen, Sari Östman, Laura Johansson, Markus Kartano, Teemu Moilanen, Anja Alasilta, Paula Ruotsalainen, Juha Kalliola, Aapo Karjalainen, Kalle Kastikainen, Tero Joutselainen, Mari Muinonen, Sari H. Pitkänen, Jukka ”Juge” Karlsson, Miia Äkkinen ja Tarmo Toikkanen. Nimet ovat aivan satunnaisessa järjestyksessä.

Mutta kirkon matka sosiaaliseen mediaan on vasta alkanut. Koulutettua saatiin n. 2000 eri työntekjää. Vielä monet kaipaavat tukea sosiaalisen median käyttöön. Myös viestintätaitojen osaamisesta seurakunnissa on huutava pula. Työ siis jatkuu.


(Kuva: Alpo Syvänen)

Kouluttajien kokemuksia

Koulutusprojekti alkoi sillä, että vuonna 2009 koulutettiin ensin kouluttajia, joita lopulta valmistui 164 ja joita on nyt jokaisessa hiippakunnassa. Kouluttajat tekivät sen varsinaisen työn eli 110 koulutusta. Kouluttajat olivat tavallisia seurakunnan työntekijöitä, joista suurin osa ei ollut aikaisemmin toiminut kouluttajana. Kouluttajien kokemukset vaihtelivat hurmoksesta epätoivoon, mutta useimmiten päällimmäiseksi jäi kokemus osallistujien innostumisesta.


Kouluttajat raportoivat kokemuksistaan yhteiselle verkkoalustalle. Olen koonnut kouluttajien kommentteja tämän kirjoituksen liitteenä olevaan tiedostoon. Tässä kuitenkin yksi maistiainen, joka kuvaa melko tarkasti Hengellinenttyö verkossa -koulutusta.


”Koulutukseen oli alun perin ilmoittautunut 21 osallistujaa. Osallistujia oli lopulta 15. Etukäteen tarkistettiin toimiiko netti ja sen luvattiin toimivan. Toisin kuitenkin kävi. Vain viisi konetta pystyi samaan aikaan olemaan langattomassa verkossa. - Koulutus sujui ongelmasta huolimatta hyvin ja porukka oli mukana aktiivisesti esimerkiksi keskusteluissa. - Varsinkin yhden osallistujan kohdalla pääsimme kääntämään asenteet 180 astetta toiseen suuntaan. - Osallistujat antoivat hyvää palautetta ja suurin osa sai omaan työhönsä välineitä koulutuksessa. Jälkikäteen kuulimme, että koulutuksessa olleet ovat suositelleen koulutusta muille. ”

-Terhi Paananen

Lue lisää kertomuksia koulutuksista.(Kuva:Alpo Syvänen)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti