torstai 20. joulukuuta 2012

Tykkäämällä johtamista

Verkossa työtä ei rajaa fyysinen työympäristö. Työtä voi tehdä mihin kellonaikaan vain, missä vain koneella pääsee nettiin. Työn tekemisestä tulee kokonaisvaltaista, elämää sävyttävää: Samalla keskustellaan  Facebookissa harrastusryhmässä ja työyhteisössä, kun ilmoitus hoidettavasta asiasta ilmestyy ruudulle.

Verkkopalvelussa tulee eteen vaikea tilanne, joka pitää ratkaista pian. Kello on 22.25. Päivän töissä olleet työntekijät keskustelevat työntekijäryhmän chatissa, miten asia kannattaisi hoitaa. Väsymyksen myötä näköala on kapeutunut ja hermostuminen on lähellä. Päivittäisistä keskusteluista ulkopuolinen esimies pyydetään paikalle ja hän sanoo tilanteen olevan paljon vähemmän vakava, kuin miltä pitkän työpäivän uuvuttaman työntekijän silmissä tilanne näyttää.

Esimies johtaa verkkotyötä tykkäilemällä työntekijäryhmissä hyvistä ideoista ja onnistumisen viesteistä. Keskusteluun hän osallistuu, jos tilanne vaatii esimieheltä lupaa tai kuittausta.

Kun esimiestä tai asiantuntijaa tarvitaan, hänet ”tagataan” eli merkitään viestiin nimellä, jolloin hänelle menee ilmoitus osallistumisen tarpeesta. Kriisien varalle on sovittu, ketkä henkilöt tagataan, jotta asia saadaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin ja hoidettua.

Työntekijäryhmissä myös pidetään hauskaa. Kevennetään tunnelmaa ja heitetään ideoita. Huumorilla höystetty työ sitouttaa ja innostaa.

Ilmoitukset itseä koskevista viesteistä on helppo käydä läpi. Statusmuotoinen keskustelu on nopeaa ja tehokasta. Hyvistä kommenteista tykkääminen kertoo asioiden ja näkökulmien kannatuksesta, ja päätöksenteko on helppoa ja osallistavaa. Ongelmatilanteisiin on nopeaa saada apua ja tukea, Facebookissa on aina joku muukin työkaveri online.

Työasiat saa loman ajaksi pois näkyvistä klikkaamalla ilmoitukset pois käytöstä niistä ryhmistä, joissa tehdään töitä.

Kokoukset pidetään chatissa. Tärkeät asiat saadaan keskusteltua 20 minuutissa, jonka jälkeen muistio laitetaan näkyville työntekijäryhmään. Kun ei olla kasvokkain, keskitytään asiaan, ja kokoukset sujuvat vauhdikkaasti.

Epäonnistumiset ja mokatkin kerrotaan työntekijäryhmässä. Yhdessä korjataan se mikä voidaan. Ja ei hätää: verkossa muisti on lyhyt. Uudet asiat vievät huomion pois pienistä mokista. Pienet mokat sitä paitsi kertovat inhimillisyydestä.

Fyysisestä työympäristöstä irrallisena paikkana Facebook kykenee kokoamaan laajasti erilaista osaamista eri puolilta maata ja eri osaamisalueilta. Asiantuntijat tavoitetaan tagaamalla. Työntekijäjoukon heterogeenisuus tuo työyhteisöön raikkautta ja mielipiteiden monipuolisuutta.

Verkkotyö vaatii hyvän vastapainon myös aivojen ylikuormittumisen riskin vuoksi. Kone pitää osata laittaa myös kiinni ja jättää asiat omalla vapaalla ajalla muiden vastuulle. Työnteko vaatii jämptiä sopimista: kuka on vastuussa päivystämisestä? Jos kaikki päivystävät koko ajan, kaikki ylikuormittuvat ja väsyvät.

Verkon inhimillisyys tuo työntekoon armollisuutta. Kaikkea ei ehdi eikä tarvitse jaksaa. Kaikkea voi jakaa. Tunneviestit välittyvät lyhyissäkin viesteissä ja vaikean tilanteen tullen tukea löytyy. 



-Meri-Anna Hintsala


1 kommentti:

  1. Mutta tämä on vain yksi kuva verkossa tehtävästä työstä. Mitä muuta se voi olla?

    VastaaPoista