perjantai 23. marraskuuta 2012

Maineenhallinta
Kirkko on Kristuksen ruumis. Kirkko on omiensa yhteisö, jossa jokaisella jäsenellä ja asialla on oma merkityksensä. Kirkon pää on Kristus ja kirkon ydintyö on Kristuksen, Sanan, esillä pitoa maailmassa, jotta ihmisillä olisi elämässään valo. Pää ei kuitenkaan kulje yksikseen minnekään, vaan sitä kannattelee koko muu ruumis. Kädet tekevät työtä ja jalat astuvat eteenpäin. Kristuksen käsinä toimivat työntekijät ja kristityt lähimmäisten parissa, auttaen, tukien, kuunnellen ja lohduttaen. Samat kädet myös kiittävät, rukoilevat ja iloitsevat yhdessä ihmisten kanssa.

Jalat astuvat eteenpäin. Ihmisen ja kirkonkin toiveikas päämäärä on tulevaisuus. Ei suinkaan menneisyys, vaikka välillä täytyy astua taaksepäin katsomaan oikeaa suuntaa. Jalat astuvat esteiden ylitse. Esteet ovat asioita, jotka estävät Jumalan valon esillä pitämisen. Ne ovat mainetahroja, kriisejä ja ennakkoluuloja. Jaloilla mennään niiden yli, ilman jalkoja pää ei kulje. Jalat ovat maineenhallintaa, viestintää, elintärkeää työtä sen eteen että sanoma Kristuksesta saisi kuulua. Ruumis tarvitsee jalkoja ja käsiä. Jos maineenhallinnan merkitystä vähätellään, on kuin yritettäisiin kulkea eteenpäin ilman jalkoja. 

Mitä maineenhallinta sitten on? Se ei ensinnäkään ole epäaitoa oman asian oikeaksi todistelua, sellaista, jota ei itsekään usko. Se ei ole oman edun tavoittelua toisen kustannuksella, eikä se tähtää taloudelliseen hyötyyn. Maineenhallinta on tervettä kiinnostusta siitä, mitä kirkko edustaa tämän ajan ihmisille. Se on halua kuunnella ja ottaa todesta sellainenkin kokemus, joka ei ole kirkon kannalta miellyttävä. Se on myös pyrkimystä olla aito ja tosi silloinkin, kun se on vaikeaa. Se on rehellisyyttä olla sellainen kuin on, mutta avoimesti ja vapaasti ymmärtäen, että jokin muukin tapa olla voi olla yhtä hyvä. Se on hyvää ylpeyttä ja iloa omasta rikkaudesta ja vapautta kertoa se muillekin. Se on myös epäonnistumista ja uuden oppimista.

Maineenhallinta on tapa nähdä itsensä osana maailmaa. Vaikka kaikkea ei voi hallita, niin eteenpäin voi aina astua.

Meri-Anna Hintsala 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti