perjantai 16. marraskuuta 2012

Me olemme koneita


Kanadalainen kulttuurifilosofi Marshall McLuhan havahdutti maailmaa puolivuosisataa sitten väittämällä, että ihmiskunta on pikkuhiljaa muuttumassa koneeksi. Hänen kuuluisin teesinsä on, että sähköteknologia on ihmisen keskushermoston jatke.

Ihmislajin kehittymisen historia on jakaantumisen ja laajentumisen historiaa. Evoluution myötä tieto on alkanut liikkua yhä hämmästyttävämmällä nopeudella. Maailman luomisesta alkanut hurja kehityskaari on kuljettanut meitä imunesteen, verenkierron ja hermoston kautta aina modernien tietoverkkojen maailmaan, jossa maailmankaikkeus toimii kuten yksi elävä organismi. Me kaikki olemme siis yhtä, niin kuin Jeesus kerran rukoili, halusimmepa sitä tai emme.

Se, että maapallo on kutistunut yhdeksi sykkiväksi organismiksi, muuttaa olennaisesti myös kirkon roolia. Kirkko on lyhyessä ajassa muuttunut tiedonantajan roolista keskustelukumppaniksi. Viimeistään nyt on kirkon työntekijöiden astuttava jakkaralta alas ja suostuttava tasaveroiseen kommunikaatioon ympäröivän maailman kanssa. Kirkon on lisäksi oivallettava, että internet ei ole vain väline oman totuuden esittämiseen, vaan elävä toimintaympäristö, jossa ihmiset kommunikoivat aidosti elämän ja kuoleman kysymyksistä.

Maailman murros on osaltaan myös paluuta alkuseurakunnan aikaan. Apostolit lähtivät jakamaan evankeliumia Kristuksesta ja altistivat itsensä kritiikille. Apostolit eivät keksineet itse evankeliumia, vaan jakoivat uskonsa eväät ympäröivään maailmaan.

Samasta ilmiöstä on kysymys tänäkin päivänä. Useimpien verkkopalvelujen oikeassa yläreunassa on aito evankelioimistyön nappi. Siinä lukee JAA. Aina, kun seurakunnan työntekijä painaa JAA-nappia, hän tekee evankelioimistyötä. Näin tämäkin työmuoto saa aivan uuden sisällön.

Mihin kirkkoa sitten tarvitaan tässä vuorovaikutteisten verkkoyhteisöjen maailmassa? Espoon piispa Tapio Luoma muistutti hiippakuntansa verkkotyön päätösseminaarissa lokakuussa, että vaikka maailma on muuttumassa koneelliseksi, yhteen asiaan ne eivät pysty: monimutkaisiin ihmissuhteisiin. Tähän vedoten piispa Luoma muistutti, että Facebook-ajan kirkko on verkossa rakentamassa ja syventämässä kommunikaatiota, johtamamassa ihmisiä kohti pyhää.

Uuden toimintaympäristön haastaessa kirkon perinteiset työmuodot kasvokkain tapahtuvan kohtaamisen merkitystä ei seurakuntatyössä saisi unohtaa. Asian merkitystä korostaa vanha kompakysymys: Mikä on lääketieteessä osoittautunut korvaamattomaksi keksinnöksi? Vastaus: Toinen ihminen.

Mikko Salmi
asemapäällikkö
Rauhan Asema

Rauhan Asema on Oulun ev. lut seurakuntien hengellisen työn erityispalveluihin keskittyvä digitaalisen viestinnän yksikkö.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti